Nigiri z łososiem



Nigiri sushi z łososiem House of Asia

Nigiri sushi jest jednym z najbardziej klasycznych rodzajów sushi i jest podawane na specjalnych drewnianych taceczkach zwanych „geta”. Dzięki temu, że jest podawane w formie jednej porcji, jest łatwe do spożycia w jednym kęsie. Nigiri sushi jest cenione za delikatność smaku. Sięgnij po nasz sprawdzony przepis!

 

 

 

Składniki

·       400 g Ryżu do sushi House of Asia

·       1 łyżeczka Pasty wasabi House of Asia

·       100 g surowego łososia

Do podania:

·       Sos sojowy do sushi Premium House of Asia

·       Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

·       Pasta wasabi House of Asia

Sposób przygotowania

 

1.       Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2.       Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach około 3×4 cm.

3.       Zwilż dłonie i uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia.

4.       Gotowe Nigiri podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.