Onigiri z tuńczykiem i łososiem



Onigiri z tuńczykiem i łososiem przepis House of Asia

Onigiri to japońska odpowiedź na znane nam kanapki. Zamiast pieczywa, Japończycy wykorzystują ryż, który wypełniają ulubionymi, najczęściej rybnymi, farszami. Onigiri jest nie tylko świetnym pomysłem na przekąskę w domu, ale również do szkoły, czy na wycieczkę.

Składniki

Nadzienie do onigiri: 

  • 1 łyżeczka sosu sriracha 
  • 100 g łososia grillowanego lub pieczonego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżeczki szczypiorku 

Nadzienie do onigiri: 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżeczka płatków chili 

TIP: Po złożeniu onigiri możesz doprawić ryż na wierzchu ulubionymi przyprawami takimi jak sól, płatki chili, sezam, curry lub shichimi togarashi.

TIP: Formowanie kanapek możesz ułatwić sobie korzystając z foremki do onigiri (onigiri mold).

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy ryż przełóż do drewnianego lub plastikowego naczynia i odstaw do ostudzenia.
  2. Lekko ciepły ryż podziel na kilka części i każdą dopraw według własnych preferencji.
  3. Łososia pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż do go miski, a następnie wymieszaj z majonezem oraz sosem sriracha.
  4. Tuńczyka odsącz z wody, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem oraz płatkami chili.
  5. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu. Nabierz w dłonie odrobinę ryżu, a następnie utwórz w nim niewielkie wgłębienie. Po środku ułóż odrobinę nadzienia (około 1 łyżeczki).
    Następnie przykryj farsz ryżem i uformuj kształt trójkąta.
  6. Nori potnij w paski i owiń nimi onigiri.