Pasztet na wigilijnym stole? Ten z fasoli oczywiście może się tam pojawić. Przepis będzie idealny za sprawą dobrej jakości fasoli, pełnych aromatu grzybów słomkowych i pasty z czosnku. Zaskocz swoich gości i przygotuj go na najbliższe święta.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 20 min |
Składniki50 g Panierki Panko House of Asia 30 g Grzybów słomkowych House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku 2 puszki Czarnej fasoli Casa de Mexico 2 cebule drobno posiekane 3 jajka 100 g odciśniętej i posiekanej kiszonej kapusty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Odrobina masła do wysmarowania formy 100 g wody |
Sposób przygotowania1 Panko zmiksuj w blenderze. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Grzyby pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut. 2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem. 3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką Panko. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia. 4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami. |