Pasztet z czarnej fasoli



Pasztet z czarnej fasoli House of Asia

Pasztet na wigilijnym stole? Ten z fasoli oczywiście może się tam pojawić. Przepis będzie idealny za sprawą dobrej jakości fasoli, pełnych aromatu grzybów słomkowych i pasty z czosnku. Zaskocz swoich gości i przygotuj go na najbliższe święta.

Składniki

50 g Panierki Panko House of Asia

30 g Grzybów słomkowych House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 puszki Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 cebule drobno posiekane

3 jajka

100 g odciśniętej i posiekanej kiszonej kapusty

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki majeranku

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Odrobina masła do wysmarowania formy

100 g wody

Sposób przygotowania

1 Panko zmiksuj w blenderze. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Grzyby pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.

2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.

3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką Panko. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.

4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.