Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków



Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków House of Asia

Niezastąpiona pozycja na świątecznym stole? Oczywiście mowa o kaczce. Ta z przepisu naszego Szefa Kuchni z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Idealna, soczysta, miękka i pyszna! A to wszystko za sprawą marynaty w sosie sojowym i specjalnego, aromatycznego sosu do kaczki.

Składniki

 

6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 pierś z kaczki

Dymka pokrojona w słupki do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

 

Sałatka z buraków: 

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego

1 ugotowany burak pokrojony w słupki

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

4 cm białej części pora pokrojonej w słupki

Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski

1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki

1 łyżka drobno posiekanej kolendry 

2 łyżki oliwy z oliwek 

2 łyżki szczypiorku

 

 

Sposób przygotowania

1.       Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.

2.       Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.

3.       Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.

4.       Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.