Ramen dla początkujących Pysznie czy przepysznie



Ramen dla początkujących Pysznie czy przepysznie House of Asia

Odkryjcie sposób Moniki Pysznie czy przepysznie na ekspresowy, ale równie aromatyczny i pyszny japoński Ramen. Z produktami House of Asia i Moniką zrobicie go zaledwie w 35 minut. Dodatek świeżego makaronu ramen ułatwi sprawę, a grzyby Shiitake nadadzą odpowiedniego aromatu.

Składniki

1 łyżeczka Pasty Miso House of Asia

20 g Grzybów Shiitake House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 cm kawałek imbiru

1 laska cynamonu

1 gwiazdka anyżu

2 ząbki czosnku

1/2 papryczki chili pokrojonej w plastry

800 ml bulionu wołowego

 

Dodatkowo:

1 opakowanie Makaronu świeżego Ramen House of Asia

2 łyżki Kiełków fasoli Mung House of Asia

200 g steka wołowego

2 jajka

50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski

1 marchewka pokrojona w cienkie paski

garść szypiorku pokrojonego

Sposób przygotowania

1. Do garnka włóż czosnek, imbir, anyż, cynamon, chili.

2. Grzyby Shiitake przepłucz na sitku i dodaj do garnka. Całość zalej bulionem, dodaj pastę miso i sos sojowy. Całość gotuj na średnim ogniu ok. 20 min pod przykryciem.

3. Bulion przecedź przez sitko. Grzyby Shiitake pokrój w cienkie paski.

4. Makaron Ramen włóż do wrzątku na ok. 2 minuty.

5. Stek usmaż na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony, chwilę zostaw na desce, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki.

6. Jajka włóż do wrzątku i gotuj 6 min, obierz i przekrój na pół.

7. Na miskę wyłóż makaron ramen, odrobinę marchewki, kiełków, grzybów Shiitake i kapusty pekińskiej. Następnie ułóż jajko, plasterki steka wołowego i całość zalej bardzo gorącym wywarem. Gotowy ramen posyp szczypiorem.