Sajgonki z tofu i mango Gotuj z Diego



Sajgonki z tofu i mango Gotuj z Diego House of Asia

Poznajcie przepis na chińskiego klasyka. Gotuj z Diego przygotował przepis na wyjątkowo chrupiące, lekko pikantne i przepyszne sajgonki ze słodkim mango i makaronem Vermicelli, który jest idealnym dodatkiem do tego dania. Koniecznie skorzystajcie z patentu Diego, aby sajgonki się nie rozpadały.

Składniki

100 g Makaronu Vermicelli House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki prażonego Sezamu House of Asia

1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia

1 łyżka ostrego Sosu Sriracha House of Asia

1-2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia

1/3 pęczka kolendry

1/3 główki drobno posiekanej czerwonej kapusty

1 dojrzałe mango pokrojone w słupki

1-2 marchewki pokrojone w słupki

pęczek kolendry

1 kostka tofu (ok. 180 g)

skórka z 1/2 limonki

Olej do smażenia

 

Sos do sajgonek:

4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 ząbki czosnku 

1-2 papryczki chili pokrojone w kostkę

1 łyżka cukru

1/4 pęczka posiekanego szczypiorku

sok z 1/2 limonki

 

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw go na sitku na 10 min do osuszenia. Dodaj sos sojowy, prażony sezam i kolendrę.

2. Tofu pokrój w długie słupki i zamarynuj w sosie sojowym, ostrym sosie i skórce z limonki. Wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju sezamowym.

3. Wymieszaj składniki na sos.

4. Każdy z arkuszy papieru ryżowego mocz w zimnej wodzie i nałóż farsz do środka. Na koniec zawiń boki i zwijaj całość jak „gołąbka”.

5. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju ok. 175C°. 

6. Sajgonki po usmażeniu od razu zjedz. Podawaj z sosem i kolendrą.

TIP: Ważne, by obracać sajgonki w oleju, aby usmażyły się równomiernie. Sajgonki nie mogą się dotykać podczas smażenia.