Sałatka z ogórków po japońsku

Sałatka z ogórków po japońsku to przepis, który łączy prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Delikatna równowaga słodkości, kwaśności i pikanterii w jednej misce – perfekcyjny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska!

Liczba porcji: 2

Czas: 5 min

Składniki

  • 2 zielone ogórki pokrojone w słupki 3-4 cm lub plastry 3 mm
  • 100 g obranej białej rzepy pokrojonej w słupki 3-4 cm lub plastry 3 mm
  • Sól

SOS:

Sposób przygotowania

  1. Ogórki i rzepę posól i odstaw na 10-15 minut.
  2. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą w misce. Sos powinien mieć smak słodko/kwaśno/ostro/słony/.
  3. Osusz ogórki i rzepę i ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski lub słoika, wlej sos i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15-20 minut.