Shoyu Ramen z boczkiem

Shoyu Ramen z boczkiem – klasyk japońskiej kuchni w domowym wydaniu! Głęboki, sojowy bulion, sprężysty makaron i chrupiący boczek tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Idealny comfort food na każdą porę dnia!

Liczba porcji: 1

Czas: 30 min + 2,5 godz gotowania

Składniki

Bulion:

  • 1 cały kurczak (około 2 kg)
  • 0,5 kg karkówki
  • 2 spore marchewki, pokrojone w większe części
  • 1 duża główka czosnku, rozgniecionego
  • 100 g cebulki dymki
  • 5 l wody
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • ok 7,5 cm imbiru ze skórą

Tara:

Do podania ramenu:

Boczek chashu:

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania boczku:

  1. Do rondelka wlej sake oraz mirin, podgrzej. Gotuj 3 minuty, aby alkohol odparował. Dorzuć czosnek oraz imbir, a następnie dolej obydwa rodzaje sosu sojowego, zagotuj. Dodaj cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Zostaw na godzinę.
  2. Mięso włóż do garnka (nie może być zimne, należy wyjąć je z lodówki godzinę wcześniej), zalej przygotowanym sosem oraz dolej wodę tak, aby przykryła mięso na około 1 cm. Doprowadź do wrzenia, ściągnij szumowiny i zmniejsz ogień. Mięso gotuj delikatnie aż osiągnie odpowiednią miękkość. Zwykle trwa to od 2,5 do 4 godzin. Gotowy boczek wyciągnij z garnka i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed dodaniem do ramenu pokrój boczek w plastry i podsmaż na patelni.

Sposób przygotowania ramenu:

  1. Na suchej patelni podpal imbir oraz cebulę.
  2. W dużym garnku umieść kurczaka, karkówkę, marchew, czosnek oraz białą część cebulki dymki. Zalej 4 litrami wody tak, aby mięso było zakryte. Dodaj zwęgloną cebulę oraz imbir. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień tak, aby delikatnie się gotował. Zbierz z wierzchu szumowiny. Przez cały czas gotowania składniki powinny być zakryte wodą. Po około 30 minutach dołóż zieloną część dymki i gotuj dalej przez kolejną godzinę, pamiętaj by bulion nie gotował się zbyt mocno.
  3. Po tym czasie wyjmij kurczaka oraz karkówkę. Gdy kurczak ostygnie obierz go z mięsa, a kości opłucz pod zimną wodą i włóż z powrotem do garnka z wywarem. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień na niski. Gotuj bulion przez kolejne 1,5 godziny, aż otrzymasz około 3 litry rosołu. Przecedź.
  4. W celu przygotowania tary, wszystkie składniki połącz w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  5. Do misek włóż wszystkie składniki na ramen: makaron, wakame, połówki jajek, nori, plastry boczku oraz 2 łyżki tary. Zalej wrzącym bulionem i posyp dymką.