Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango



Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango House of Asia

Łap przepis na niesamowicie chrupiące i delikatne mięsko z kurczaka. Chrupkość to oczywiście zasługa panierki Panko. Przekonaj się, że idealnym sosem do maczania skrzydełek będzie słodko-pikantny mango chutney lub treściwy słodki sos sojowy.

Składniki

100 g Mango chutney sosu słodko-pikantego House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia

100 g Panierki Panko House of Asia

12 skrzydełek z kurczaka

1 jajko

1 łyżka pokrojonej zielonej dymki

1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1.       Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek.

2.       Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym jasnym i ostrygowym.  

3.       Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

4.       Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.