Soczysty schab faszerowany grzybami Shiitake



Soczysty schab faszerowany grzybami Shiitake House of Asia

Szukasz sprawdzonego przepisu na Wielkanoc? Sekretem dania jest odpowiednia marynata z sosu sojowego i ostrygowego. Dzięki temu danie jest soczyste i na pewno zachwyci smakiem Twoich gości.

Składniki

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów Shiitake w zalewie House of Asia

½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang Bulgogi BBQ O’Food

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

1 żółtko

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu Teriyaki House of Asia

100 ml wody

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niej schab, odstaw do lodówki na min. godzinę.

2. Grzyby przepłucz pod wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku, żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

3. Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuj schab wzdłuż przez środek i napełnij grzybowym farszem, nadmiar odłóż. Następnie obsmaż mięso z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.

4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos Teriyaki, wodę, pozostałość farszu i doprowadź do wrzenia.

5. Mięso wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.