Nie macie pomysłu na szybkie śniadanie lub lunch? Sięgnijcie po przepis na szparagi skąpane w sosie holenderskim i idealnym jajkiem w koszulce. Sos holenderski stworzony na bazie pasty miso będzie jeszcze smaczniejszy niż ten klasyczny.
Składniki1 saszetka Pasty miso House of Asia 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia 1 łyżeczka Soku z limonki House of Asia 3 łyżki Panierki Panko House of Asia 1 pęczek szparagów zielonych 4 żółtka 4 jajka 200 g masła klarowanego Pęczek kopru Szczypta soli 1 łyżka oliwy |
Sposób przygotowania1. Zblanszuj szparagi: zanurz je na minutę w osolonym wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu. 2. Do garnka z gotującą się wodą wlej 2 łyżki octu ryżowego, dodaj sól i za pomocą łyżki zrób w wodzie wir, szybko wbij jajka, gotuj 3 minuty cały czas mieszając, pod koniec wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Przygotuj sos holenderski: masło rozpuść i odstaw. Następnie na garnku z gotującą się wodą ustaw pasującą do średnicy garnka szklaną miskę i wlej do niej żółtka, sok z limonki oraz pastę miso. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej. Następnie zmniejsz moc palnika i powolnym strumieniem wlewaj masło cały czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodaj posiekany koper. 4. Szparagi podsmaż na oliwie przez 2 minuty, dodaj panko i smaż, aż się zarumieni. Gotowe szparagi z panko nałóż na talerz, dodaj jajko i całość polej przygotowanym sosem. |