Lekko i sezonowo! Wege pulpety z kalafiora – lekkie, chrupiące i pełne smaku! Idealne na wiosenny obiad lub kolację. Podaj z ulubionym sosem i kaszą, a zaskoczą nawet mięsożerców.
Liczba porcji:
4
|
Czas: 45 min
|
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i wystudź. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z dodatkiem pasty z czosnku, imbiru i chili. Składniki przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca. Do masy dodaj jajko, ugotowaną komosę oraz koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Następnie, dodaj panierkę panko i dokładnie wymieszaj do uzyskania dość zbitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj większą ilość panierki panko.
- Z masy kalafiorowej uformuj pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.
- W między czasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz pastę z czosnku. Następnie dodaj pastę tikka masala. Smaż całość około 1 minutę. Po tym czasie dodaj pomidory, wymieszaj i duś około 10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kolendrę.
- Upieczone pulpety podawaj z miksem sałat oraz pomidorowym sosem.
|