Złociste, aromatyczne i pełne umami – te japońskie ryżowe trójkąty w wersji smażonej to coś, czego musisz spróbować! Do tego lekka, orzeźwiająca sałatka z ogórka i Wakame, która idealnie balansuje smaki. Zrób je w domu i poczuj smak Japonii! Za przepis dziękujemy Gotuj z Diego.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 30 min |
SkładnikiOnigiri:
Pasta z pieczonego łososia:
Marynata do onigiri:
Sałatka z ogórka i wakame:
|
Sposób przygotowania
Ryż do sushi dokładnie opłucze (4-5 razy), aż woda stanie się prawie przezroczysta. Gotuj w ryżowarze lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ½ łyżeczki soli. Po ugotowaniu odstaw do lekkiego przestygnięcia i wymieszaj z prażonym sezamem.
Łososia natrzyj ¼ łyżeczki soli i odstaw na 5 minut. Osusz, a następnie piecz w 200°C przez 13 minut w piekarniku lub air fryerze.
Suszone glony wakame namocz w ciepłej wodzie przez 5-10 minut, następnie opłucz i pokrój na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. W misce połącz glony wakame i ogórka z zaprawą do sushi House of Asia, sosem sojowym Yamasa, cukrem i prażonym sezamem.
Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez, srirachę, sos sojowy Yamasa i szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
W misce wymieszaj sos sojowy Yamasa, mirin, olej sezamowy, starty czosnek i pastę miso.
Zwilżamy ręce wodą i formuj trójkątne onigiri i nadziej pastą z łososia (można użyć foremki). Każde onigiri posmaruj przygotowaną marynatą miso i delikatnie obsyp skrobią ziemniaczaną (dzięki temu będą chrupiące). Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż onigiri po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po przewróceniu na drugą stronę ponownie posmaruj marynatą i obsyp skrobią.
Podaj chrupiące yaki onigiri z orzeźwiającą sałatką z ogórka i wakame.
|