Yaki Onigiri z pastą z łososia i sałatką z ogórka i Wakame

Złociste, aromatyczne i pełne umami – te japońskie ryżowe trójkąty w wersji smażonej to coś, czego musisz spróbować! Do tego lekka, orzeźwiająca sałatka z ogórka i Wakame, która idealnie balansuje smaki. Zrób je w domu i poczuj smak Japonii! Za przepis dziękujemy Gotuj z Diego.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Składniki

Onigiri:

Pasta z pieczonego łososia:

  • 1 łyżeczka Srirachy House of Asia
  • 1 łyżeczka Sosu sojowego Yamasa
  • 200 g surowego łososia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Marynata do onigiri:

Sałatka z ogórka i wakame:

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżu:

Ryż do sushi dokładnie opłucze (4-5 razy), aż woda stanie się prawie przezroczysta. Gotuj w ryżowarze lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ½ łyżeczki soli. Po ugotowaniu odstaw do lekkiego przestygnięcia i wymieszaj z prażonym sezamem.

  1. Pieczenie łososia:

Łososia natrzyj ¼ łyżeczki soli i odstaw na 5 minut. Osusz, a następnie piecz w 200°C przez 13 minut w piekarniku lub air fryerze.

  1. Przygotowanie sałatki:

Suszone glony wakame namocz w ciepłej wodzie przez 5-10 minut, następnie opłucz i pokrój na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. W misce połącz glony wakame i ogórka z zaprawą do sushi House of Asia, sosem sojowym Yamasa, cukrem i prażonym sezamem.

  1. Przygotowanie pasty z łososia:

Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez, srirachę, sos sojowy Yamasa i szczypiorek, dokładnie wymieszaj.

  1. Przygotowanie marynaty do onigiri:

W misce wymieszaj sos sojowy Yamasa, mirin, olej sezamowy, starty czosnek i pastę miso.

  1. Formowanie i smażenie onigiri:

Zwilżamy ręce wodą i formuj trójkątne onigiri  i nadziej pastą z łososia (można użyć foremki). Każde onigiri posmaruj przygotowaną marynatą miso i delikatnie obsyp skrobią ziemniaczaną (dzięki temu będą chrupiące). Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż onigiri po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po przewróceniu na drugą stronę ponownie posmaruj marynatą i obsyp skrobią.

  1. Podanie:

Podaj chrupiące yaki onigiri z orzeźwiającą sałatką z ogórka i wakame.