House of Asia
Kurczak po chińsku z sosie grzybowym Jedz pysznie House of Asia

Kurczak po chińsku w sosie z grzybowym Shiitake

1h 10 min
2 porcje
łagodne
Kurczak Ryż Grzyby powyżej 30 minut

Poznajcie sposób od Anny Zyśk z Jedzpysznie na soczystego kurczaka. Soczystości i aromatu z pewnością nadają użyte do tego dania nasze produkty takie jak sos sojowy grzybowy czy sos z grzybów shiitake. 

5 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 50 g octu ryżowego
  • 50 g sosu sojowego grzybowego
  • 50 g sosu z grzybów Shiitake
  • 500 g udek kurczaka
  • 1 l wody
  • 60 g brązowego cukru

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść i oszusz. Natnij skórę i mięso w trzech miejscach.
  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, ocet i sos sojowy. Gdy składniki się rozpuszczą, do garnka przełóż mięso i gotuj je przez minutę. Następnie wyjmij je na talerz i dokładnie nasmaruj sosem z grzybów Shiitake.
  3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160*C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 200*C i piecz kolejne 30 minut.
  4. Kurczaka podawaj z ulubionym ryżem. Przed podaniem polej go sosem pozostałym z pieczenia.

Tu kupisz nasze produkty