Wyjątkowe, różnorodne danie łączące w sobie niesamowitą fuzję smaków. Świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj je i przekonaj się jak smakuje Azja! Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Edytą Dyduch.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 60 min.
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- W misce wymieszaj 1 łyżeczkę pasty gochujang, 1 łyżeczkę pasty chili, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę cukru kokosowego. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj mięso. Dokładnie wetrzyj marynatę w strukturę mięsa, a następnie odstaw całość do lodówki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego, a następnie podsmaż marchewki. Dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego, ½ łyżeczki pasty chili, sól oraz pieprz. Gotowe marchewki odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż paprykę. Dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego oraz ½ łyżeczki cukru kokosowego. Podsmaż przez 2-3 minuty i odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Dodaj czosnek, ziarna sezamu i odrobinę sosu sojowego. Podsmaż przez 2-3 minuty i odłóż na talerz.
- W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę pasty gochujang, 1 łyżeczkę pasty chili, sok z limonki, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę cukru kokosowego oraz 1 łyżkę octu ryżowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni podsmaż mięso z obu stron po 3-4 minuty. Odłóż do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
- Na patelni usmaż jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do miseczek wyłóż ryż. Na środek dodaj usmażone jajko, mięso oraz warzywa. Całość posyp dymką oraz ziarnami sezamu, a następnie polej wcześniej przygotowanym sosem.
|