California maki z awokado i surimi



California maki z awokado i surimi House of Asia

California maki to popularna forma sushi, która została stworzona poza Japonią i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów maki sushi na świecie. Sięgnijcie po sprawdzony przepis od naszego Szefa Kuchni.

Składniki

250 g Ryżu do sushi House of Asia

4 Liście Nori alg morskich House of Asia

½ łyżeczki Sezamu czarnego House of Asia

 ½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia

4 paski Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia

8 paluszków surimi

1 dojrzałe awokado pokrojone w paski

Kilka liści sałaty karbowanej

Kilka gałązek szczypioru

 

Do podania:

Pasta wasabi House of Asia

Sos sojowy do sushi Premium House of Asia

Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

Sposób przygotowania

1.       Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2.       Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i rozłóż na nim ryż zostawiając około 2 centymetry marginesu z jednej strony.

3.       Ryż posyp białym i czarnym sezamem, a następnie odwróć na drugą stronę tak, aby ryż dotykał maty, a nori było na wierzchu.

4.       Na nori ułóż sałatę, szczypior, awokado, surimi oraz diakona, następnie pozostawiony margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.

5.       Sushi pokrój na 6 kawałków i podawaj z sosem sojowym, pastą wasabi i imbirem.

 

TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi