Indyk w sosie z pomarańczy



Indyk w sosie z pomarańczy House of Asia

To połączenie koniecznie musi zagościć na Twoim talerzu! Sok z pomarańczy, sos sambal i pasta z imbiru w tym daniu grają niezłe trio! Zrób przepis i przekonaj się o jego wykwintnym smaku.

Składniki

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia

2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm drobno posiekanego korzenia imbiru

1 łyżka uprażonego wcześniej Białego Sezamu House of Asia

300 g piersi z indyka pokrojonej w dużą kostkę

50 g białej części pora pokrojonej w zapałki

2 pomarańcze

1 średnia marchewka pokrojona w zapałki

2 średnie cebule pokrojone w piórka

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

3 łyki posiekanej kolendry

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, następnie wyciśnij z niej sok i odstaw. W misce wymieszaj sos sojowy z pastą z imbiru, sosem chili sambal oelek i startą wcześniej skórką, następnie w przygotowanym sosie zamarynuj indyka.  

2. Drugą pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą.

3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość dobrze wymieszaj i posyp kolendrą i sezamem. 

TIP: Danie najlepiej podawać z Makaronem Chow Mein, Mie, Soba lub z Ryżem jaśminowym Lotus.