Japońskie Onigiri z tuńczykiem



Japońskie Onigiri z tuńczykiem House of Asia

Te małe trójkątne przekąski są pełne intensywnych smaków Japonii, gdzie tuńczyk spotyka się z pikantną pastą wasabi, tworząc harmonię smaku i konsystencji. Idealne na lunch, piknik czy jako przekąska. Onigiri to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności w jednym kęsie.

Składniki

250 g Ryżu do sushi House of Asia

2 – 3 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia

2 łyżeczki Białego sezamu House of Asia

2 łyżeczki Czarnego sezamu House of Asia

1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżka posiekanej dymki

Sposób przygotowania

1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Tuńczyka odsącz z wody i wymieszaj z majonezem, szczypiorkiem oraz płatkami chili.

3. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.

4. Nabierz w dłonie odrobinę ciepłego ryżu. Utwórz w nim niewielkie wgłębienie i dodaj przygotowane nadzienie z tuńczyka oraz pastę wasabi. 

5. Następnie, przykryj farsz ryżem i uformuj całość w kształt trójkąta. Do każdego przygotowanego onigiri doklej wycięty kawałek liścia nori. 

6. Podawaj posypane dymką oraz płatkami chili. 

TIP. 1 Możesz ułatwić sobie formowanie kanapek korzystając z gotowych foremek do onigiri, tzw. onigiri mold. 

TIP. 2 Lekko ciepły ryż możesz podzielić na kilka części i doprawić wg własnych preferencji, np. sezamem, płatkami chili czy furikake.