Kaburamaki sushi z łososiem, tykwą i awokado



Kaburamaki sushi z łososiem, tykwą i awokado House of Asia

Sięgnijcie po pyszne Kaburamaki czyli sushi z łososiem tykwą marynowaną i awokado na wierzchu. Dopełnieniem smaku będzie Sos sojowy Premium.

Składniki

250 g Ryżu do sushi House of Asia

2 Liście Nori alg morskich House of Asia przekrojone na pół

4 paski Kanpyo tykwy marynowanej House of Asia

150-200 g świeżego łososia pokrojonego w szerokie cienkie plastry

1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie i szerokie plastry

4 paluszki surimi

75 g serka Philadelphia

½ ogórka wydrążonego i pokrojonego w długie słupki

½ marchewki pokrojonej w długie i cienkie słupki

Do podania:

Sos Teriyaki House of Asia

Sos sojowy do sushi Premium House of Asia

Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

Pasta wasabi House of Asia

 

Sposób przygotowania

1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Połowę liścia nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.

3. Rozsmaruj serek, ułóż paluszka krabowego, ogórka, marchewkę oraz kanpyo i zwiń rolkę. Następnie na wierzchu ułóż na przemian awokado i łososia.

4. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, sosem teriyaki, pastą wasabi i imbirem.

TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.