Japońskie placki Okonomiyaki



Okonomiyaki House of Asia

Twój kulinarny świat zostanie opanowany przez smak Japonii dzięki tym cudownym placuszkom Okonomiyaki. To danie, które z łatwością przygotujesz w domu, zachwyca nie tylko smakiem, ale także aromatem, który przypomina o ulicznych straganach w Tokio. Placuszki te, wypełnione kawałkami warzyw, są serwowane z intensywnym sosem tonkatsu, co sprawia, że ​​każdy kęs jest niezapomnianym doznaniem smakowym.

Składniki

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 marchewka

½ główki małej, białej kapusty

4 jajka

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól do smaku

Olej do smażenia

Do podania:

2 łyżki Sosu Tonkatsu House of Asia

1 łyżka Białego sezamu House of Asia

1 arkusz Liści Nori alg morskich House of Asia pocięty w cienkie paski

4 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Jajka ubij na jednolitą masę. Następnie delikatnie wymieszaj z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, sosem sojowym i solą.

2. Kapustę poszatkuj, przełóż do dużej miski, posól i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj.

3. Na patelni rozgrzej olej. Z powstałej masy formuj placki o średnicy ok 10 cm i usmaż z obu stron na rumiany kolor.

4. Gotowe okonomiyaki posmaruj sosem tonkatsu oraz majonezem. Podawaj posypane sezamem, pociętymi algami nori oraz szczypiorkiem.