Sałatka z kurczakiem w sosie Teriyaki



Szybka i pyszna sałatka w słodko-pikantnym sosie Teriyaki odmieni Twój lunch do pracy. Przygotowanie to tylko 10 min, a smak nietuzinkowy smak pozostanie z Tobą z pewnością na dłużej.

Składniki

1/2 opakowania Bezglutenowego makaronu ryżowego z zieloną herbatą House of Asia

50 ml Sosu Teriyaki House of Asia

1 łyżka Białego sezamu House of Asia

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

50 g kolendry

4 rzodkiewki pokrojone w cienkie paski

50 g pomidorków cherry przekrojone na pół

200 g piersi z kurczaka

3 łyżki oleju

1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego

1/2 łyżeczki soli

Sos:

2 łyżki Sosu ponzu z yuzu House of Asia

1 łyżka majonezu

1 łyżka posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki. Skrop odrobiną oleju.

2. Piersi z kurczaka nakłuj widelcem i zamarynuj w sosie teriyaki. Odstaw na 15 minut

3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Upieczonego kurczaka posmaruj pozostałym sosem teriyaki i pokrój w cienkie plastry.

4. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Do dużej miski włóż makaron, warzywa i wymieszaj z sosem. Dodaj listki kolendry, dopraw solą i pieprzem.

5. Gotową sałatkę wraz z pokrojonym kurczakiem przełóż na talerz i posyp sezamem.