Tempura Maki to rodzaj sushi, który łączy w sobie tradycyjne japońskie smaki z techniką kuchni tempura. Tempura to metoda smażenia, w której składniki są obtaczane w cieście i smażone na głębokim oleju, nadając im chrupiącą, złocistą skórkę. W przypadku Tempura Maki, składniki tempury są zazwyczaj używane jako nadzienie dla maki sushi.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 15 min + ugotowanie ryżu |
Składniki500 g Ryżu do sushi House of Asia 4 Liście Nori alg morskich House of Asia 50 g Sosu Teriyaki House of Asia 100 g Panierki panko House of Asia 150 g Mieszanki do tempury House of Asia 100 g tofu pokrojonego w grube paski 50 g serka Philadelphia 60 g marchewki pokrojonej w długie słupki 10 g gałązek dymki ½ l oleju do smażenia
Do podania: |
Sposób przygotowania1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ> 2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. 3. Tofu zamarynuj w sosie teriyaki i usmaż na oleju, na złoty kolor, a marchewkę zblanszuj. 4. Przygotuj tempurę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 5. Rozłóż arkusz nori na macie błyszczącą stroną do dołu. Nałóż ryż na nori tak, aby od góry pozostało około 1,5 centymetra marginesu. Posmaruj ryż serkiem i ułóż tofu, marchewkę oraz dymkę. Margines zwilż lekko wodą, zwiń rolkę. 6. Gotową rolkę zanurz w tempurze, obtocz w panko i dwukrotnie smaż na głębokim oleju na złoty kolor, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. 7. Gotowe sushi pokrój i podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał. TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.
|