Tempura maki z tofu



Tempura Maki z tofu House of Asia

Tempura Maki to rodzaj sushi, który łączy w sobie tradycyjne japońskie smaki z techniką kuchni tempura. Tempura to metoda smażenia, w której składniki są obtaczane w cieście i smażone na głębokim oleju, nadając im chrupiącą, złocistą skórkę. W przypadku Tempura Maki, składniki tempury są zazwyczaj używane jako nadzienie dla maki sushi.

 

 

Składniki

500 g Ryżu do sushi House of Asia

4 Liście Nori alg morskich House of Asia

50 g Sosu Teriyaki House of Asia

100 g Panierki panko House of Asia

150 g Mieszanki do tempury House of Asia

100 g tofu pokrojonego w grube paski

50 g serka Philadelphia

60 g marchewki pokrojonej w długie słupki

10 g gałązek dymki

½ l oleju do smażenia

 

Do podania:

Słodki sojowy jasny House of Asia

Pasta Wasabi House of Asia

Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

Sposób przygotowania

1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. 

3. Tofu zamarynuj w sosie teriyaki i usmaż na oleju, na złoty kolor, a marchewkę zblanszuj.

4. Przygotuj tempurę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.   

5. Rozłóż arkusz nori na macie błyszczącą stroną do dołu. Nałóż ryż na nori tak, aby od góry pozostało około 1,5 centymetra marginesu. Posmaruj ryż serkiem i ułóż tofu, marchewkę oraz dymkę. Margines zwilż lekko wodą, zwiń rolkę.

6. Gotową rolkę zanurz w tempurze, obtocz w panko i dwukrotnie smaż na głębokim oleju na złoty kolor, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

7. Gotowe sushi pokrój i podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.

TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.