Sushi to potrawa, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Nieodłącznie powiązana z Japonią, w której nie jest jedzona tak często, jak można by się tego spodziewać. Jest to spowodowane tym, że tradycyjnie do jej wykonania potrzebne są składniki o najwyższej jakości. Z racji na to, że w Polsce popularnych jest wiele wariacji na temat sushi i występuje ono również z dodatkami wędzonymi i smażonymi, często możemy spotkać się z sytuacją, gdy zabieramy je do pracy na lunch lub dajemy dzieciom do szkoły jako przekąskę.
Oryginalnie, w Japonii do sushi podchodzi się z ogromnym szacunkiem oraz dbałością. Z tego powodu możesz znaleźć wiele restrykcyjnych poradników, które przerażają amatorów sushi złożonością procesu jego przygotowywania. Prawda jest jednak taka, że przygotowanie sushi w domu jest świetną zabawą i przyjemnością, a dzięki naszemu poradnikowi będzie również dziecinnie łatwe!
![Co zrobić, żeby ryż się nie kleił? House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2021/06/co_zrobic_aby_ryz_do_sushi_sie_nie_kleil_house_of_asia.jpg)
Co zrobić, żeby ryż do sushi się nie kleił?
Aby ryż nie przywierał do dłoni, przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą, lodem oraz odrobiną octu do sushi. Zamocz w niej dłonie, delikatnie odsącz i zabieraj się do rozkładania ryżu, bez konieczności ciągłego odlepiania ziarenek ryżu od skóry.
![Jak przygotować grzyby shiitake? House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2021/06/jak_przygotowac_grzyby_shiitake_house_of_asia.jpg)
Jak przygotować grzyby shiitake?
Aby przyśpieszyć zmiękczenie grzybów shiitake, dodaj do wody odrobinę cukru. Cukier zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu będzie ona lepiej wnikać w strukturę grzybów.
![Jak usmażyć krewetki aby się nie skręcały House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2021/06/jak_usmazyc_krewetki_house_of_asia.jpg)
Jak smażyć krewetki aby się nie skręcały?
Aby uniknąć skręcenia się krewetek podczas smażenia, kup świeże krewetki. Oczyść je, a następnie nadziej wzdłuż tułowia za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Usmaż je, a następnie odczekaj aż całkowicie ostygną i wyjmij patyczek. Po takim procesie, krewetki będą idealnie proste.
![Jak zrobić california maki sushi House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2021/06/jak_zrobic_california_maki_sushi_house_of_asia.jpg)
Jak zwinąć California maki?
Przygotowanie sushi zdecydowanie ułatwi Ci folia spożywcza. Użyj jej do owinięcia bambusowej maty, dzięki czemu unikniesz przyklejania się ryżu i wchodzenia go w szczeliny. Szczególnie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania california maki oraz uramaki.
![Jak zrobić Temari Sushi? House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2021/06/jak_zrobic_temari_sushi_house_of_asia.jpg)
Jak zrobić Temari Sushi?
Folia aluminiowa równie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania temari, czyli kuleczek sushi. Wystarczy położyć kawałek foli na jednej z dłoni i to właśnie na niej formować upragniony kształt sushi, a na końcu zaciskając folię tworząc ścisły woreczek.
Mamy nadzieję, że triki zawarte w tym artykule pomogą Ci w bezproblemowym przygotowaniu sushi i stanie się ono świetną zabawą! Koniecznie daj nam znać, które z trików już znałeś, a którymi całkowicie Cię zaskoczyliśmy. A może znasz inne, którymi chcesz się podzielić?