Kurczak massaman curry
Pasta ma massaman jest jedną z najsmaczniejszych past curry. W połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos, z delikatną nutą cynamonu. Idealnym uzupełnieniem dania jest ryż jaśminowy, który ma długie i śnieżnobiałe ziarna.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżki pasty massaman curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 320 g ryżu jaśminowego
- 200 g filetu z piersi kurczaka; pokrojony w cienkie plastry
- 1/2 cebuli; pokrojona w drobna kostkę
- 5 średnich ziemniaków; obrane i ugotowane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
- 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni
Sposób przygotowania
- Ryż gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię wlej mleczko, dodaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
- Dodaj kurczaka, cebule oraz ziemniaki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Danie podaj z ryżem i posyp orzeszkami.