Szaszłyki z karkówki
Mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez karkówki! Proste szaszłyki to azjatycka propozycja, która sprawi, że mięso będzie soczyste po krótkim czasie na grillu.
Liczba porcji: 1
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki Mleczka kokosowego House of Asia
- 1,5 łyżeczki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1,5 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 200 g mięsa karkówki (ok. 10 plastrów)
- 2 łyżeczki utartych nasion kolendry
- 1,5 łyżeczki cukru kokosowego
- 5 patyczków do szaszłyków dł. ok. 10-12 cm
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki oleju; do marynaty
- olej; do smażenia
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój w cienkie plastry (najlepiej mniej więcej kształt prostokąta 3 x 5 cm) i włóż do miski.
- Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj mleko kokosowe, sos ostrygowy, sojowy jasny, olej, cukier kokosowy, nasiona kolendry i posiekany czosnek.
- W mięso dokładnie wetrzyj marynatę.
- Na patyczki nawlecz mięso zostawiając na końcu patyczka miejsce do trzymania paluszkami.
- Szaszłyki grilluj na złoto brązowy kolor lub na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i smaż szaszłyki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.
UWAGI: Lepiej żeby szaszłyki były wąskie (mięso kroimy w paski i zwijamy na patyczku jak wstążkę) wtedy równomiernie się usmażą.