Kuleczki wieprzowo-krewetkowe

Poznaj niezwykły smak kuleczek wieprzowo-krewetkowych, podawanych z aromatycznym sosem sojowym jasnym i wykwintnym sosem ostrygowym. To wyjątkowe połączenie delikatnej wieprzowiny i soczystych krewetek zachwyci Twoje podniebienie. Skosztuj naszej wyrafinowanej propozycji kulinarnej i przenieś się w świat orientalnych doznań smakowych!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 40 minut

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka Sosu rybnego House of Asia
  • 0,5 łyżeczki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 g surowych krewetek; obranych, drobno pokrojonych 
  • 2 gałązki kolendry; drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
  • 2 średnie szalotki; drobno pokrojone
  • 2,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
  • 1 białko jajka
  • sok z ¼ limonki
  • 50 ml wody
  • 0,5 czerwonej papryczki chili; bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona
  • 100 g panierki panko
  • 500 ml oleju; do smażenia

Sos

  • 120 ml majonezu
  • 60 ml słodkiego sosu chili
  • sok z ¼ limonki

Sposób przygotowania

  1. Składniki sosu połącz ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
  2. Pozostałe składniki, oprócz panierki panko, wkłóż do głębokiej miski. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z gotowej masy uformuj kuleczki o średnicy 4 cm.
  4. Kuleczki panieruj w panko.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Kuleczki usmaż na złoto-brązowy kolor.
  6. Tajskie kuleczki podawaj z pikantnym sosem osobno lub w formie szaszłyków.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI