Mango sticky rice
Mango Sticky Rice to jeden z klasycznych tajskich deserów. Jego tajemnica tkwi w odpowiednio dobranym kleistym gatunku ryżu oraz specjalnej metodzie powolnego gotowania. Jeśli takiego nie posiadacie, można użyć do przepisu ryżu jaśminowego, który również świetnie się sprawdzi w przepisie. Przed Wami przepis od blogerki kulinarnej Czarnej Wisienki, na pyszny tajski deser.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 250 g pulpy mango bez cukru
- 0,5 szkl. ryżu jaśminowego
- 0,5 limonki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Ryż zalewamy na noc 1 zimną szklanką wody.
- Następnego dnia ryż płuczemy ryż 2 razy w zimnej wodzie. Zalewamy 0,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min., a następnie trzymamy pod przykryciem jeszcze 10 min.
- W garnuszku przez 5 min. gotujemy 10 łyżek mleczka kokosowego z cukrem kokosowym i szczypta soli.
- Gotowy ryż zalewamy resztą mleczka kokosowego i mieszamy.
- Ryż przekładamy do naczynia. Po bokach wylewamy pulpę mango. Całość skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem z mleczka, cukru i soli.