Karp z sosem słodko-kwaśnym

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 1 filet z karpia ze skórą, oczyszczony, podzielony na 3 porcje
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 170 ml wody
  • 2 łyżki oleju, do przygotowania sosu
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia ryby
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojony
  • 4 łyżeczki cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 175 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • pęczek dymki, pokrojony w małe kawałki

Sposób przygotowania

  1. Rybę zalej sosem sojowym i odstaw na 30 minut.
  2. Czubatą łyżkę mąki przełóż do małej miseczki.
  3. Pozostałą mąkę wymieszaj z wodą. Karpia natnij ukośnie z obu stron i zanurz w powstałej masie.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż rybę po 5 minut z każdej strony.
  5. Następnie zdejmij karpia z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  6. W małym garnku rozgrzej olej i smaż chilli, czosnek i imbir przez 2 minuty. Uważaj aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący ponieważ przyprawy łatwo można spalić .
  7. Dodaj ocet, cukier, olej sezamowy i wymieszaj.
  8. Do bulionu dodaj sos rybny i pozostałą mąkę. Mieszaj, żeby nie powstały grudki. Całość dodaj do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Karpia podaj posypanego dymką. Sos wlej do oddzielnej miseczki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI