Ramen z łososiem, wakame i boczniakami
Ramen to sycąca zupa, która dzięki swojej bogatej zawartości może bez problemu konkurować z pełnym obiadowym daniem. W Japonii ramen spożywane jest o każdej porze dnia. Podstawą ramenu jest wywar oraz pożywny makaron, a wszystkie inne dodatki to ulubione kompozycje smaków. W naszej wersji ramen został przyrządzony z łososiem, wakame i boczniakami.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- ½ paczki makaronu ramen
- 2 saszetki pasty miso
- 10 g suchych wakame
- 100 g polędwiczki z łososia pokrojonej w plastry
- 50 g szpinaku baby
- 80 g białej rzodkwi obranej i pokrojonej w pół plastry
- 50 g boczniaków (mogą być klasyczne, żółte lub różowe)
- 1 łyżka posiekanej dymki
- biały sezam do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do bulionu dodaj grzyby i łososia, gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 min.
- Wakame zalej ciepłą wodą.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ułóż w misce szpinak, makaron, łososia, rzodkiew, grzyby, wakame, posyp dymką i sezamem.