Mega kanapka z grillowaną kiełbasą i sambal oelek
Poręczna mega kanapka to sycąca propozycja grillowa dla miłośników ostro doprawionych dań. Połączenie słodko-pikantnych sosów nada kanapce charakteru, a podanie jej pokrojonej i nadzianej na patyczki szaszłykowe zapewni wygodne podanie potrawy.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 300 g kiełbasy np. śląskiej
- 2 łyżki sosu Sambal Oelek
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 czerwona cebula pokrojona w pióra
- 100 g szpinaku baby
- 100 g żółtego sera w plastrach
- 1 bułka wrocławska /bagietka / ciabatta
- 12 patyków szaszłykowych
Sposób przygotowania
1. Ugrilluj lub upiecz kiełbasę.
2. Przekrój bułkę wzdłuż na 2 połówki
(spód i góra). Na spód ułóż pokrojone kawałki kiełbasy (mogą być to plastry ok 1 cm grubości). Następnie ułóż cebulę, ser żółty i szpinak. Drugą połówkę bułki posmaruj dwoma sosami i przykryj Mega Kanapkę.
3. Całość ściśle zawiń folią aluminiową i grilluj
przez 10 min, obracając co 2 min.
4. W ugrillowaną bułkę wbij wykałaczki szaszłykowe
co 3 cm, następnie pokrój pomiędzy