Grillowane bakłażany i słodko pikantne pieczarki Portobello
Na grillu nie zawsze królują kiełbaski i karkówka. Grillowane bakłażany i pieczarki Portobello sprawdzą się w roli grillowego hitu nie tylko dla wegan.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min + 30 min marynowania
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Grillowane bakłażany
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 bakłażany
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka posiekanego czosnku
Słodko pikantne pieczarki Portobello
- 4-6 pieczarek portobello
- 100 ml sosu sojowy ciemny
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 3 łyżki sosu czosnek z miodem
Sposób przygotowania
Grillowane bakłażany
1. W miseczce wymieszaj sos sojowy z imbirem i czosnkiem.
2. Przekrój bakłażany wzdłuż na 2 połówki. Miąższ ponacinaj tworząc kratkę o boku ok 1cm.
3. Polej bakłażany sosem, tak by wniknął jak najgłębiej przez nacięcia. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 min.
4. Grilluj na średnim ogniu do miękkości, przewracając co 2 min.
Słodko pikantne pieczarki Portobello
1. Sos sojowy wymieszaj z czosnkiem i imbirem, posmaruj pieczarki.
2. Grilluj po dwie minuty z każdej strony
3. Następnie posmaruj każdą pieczarkę sosem czosnkowym z miodem i grilluj, aż się zrumieni.