Chłodnik z awokado i papryczką chili
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min + 2 h chłodzenia
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 awokado
- 2 ogórki zielone
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
- 1 cm imbiru; drobno posiekany
- ½ łyżeczki soli
- ½ papryczki chili
- 2 liście kafiru
- sok z jednej limonki
- kolendra do podania
Sposób przygotowania
- W moździerzu utrzyj czosnek z imbirem i solą.
- Namocz w niewielkiej ilości gorącej wody (4-5 łyżek) liście kafiru.
- Zmiksuj ogórki, jedno awokado, utarty czosnek z imbirem, mleko, sok z limonki, chili i sos rybny.
- Dodaj liście kafiru i odstaw do lodówki na 2h
- Podawaj z pokrojonym awokado i świeżą kolendrą.