Spring rolls z kurczakiem i mango
Alternatywa dla kanapek! Lekkie rolki ze świeżymi składnikami, które można zabrać ze sobą do pracy, na piknik i na imprezę.
Liczba porcji: 4
Czas: 40 minut
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
- 80 g Makaronu vermicelli z fasoli mung House of Asia
- 3 łyżki Sosu sriracha House of Asia
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 pomidory; bez gniazd nasiennych
- 70 g kiełków fasoli
- 1/2 mango; obrane, pokrojone w słupki
- 1/2 pęczka dymki; pokrojony w 3 cm kawałki
- 3 cm korzenia imbiru; pokrojony w słupki
- 5 gałązek kolendry; drobno pokrojona
- woda; do namaczania papieru ryżowego
Sos:
- 1,5 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- sok z 2 limonek
- 1 ząbek czosnku; pokrojony w cienkie plastry
- 1/2 czerwonej papryczki chili; bez gniazd
- nasiennych, drobno pokrojona 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
1. Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C i piecz mięso przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i pozostaw do ostygnięcia. Mięso porwij wzdłuż włókien na małe kawałki.
3. W misce wymieszaj kurczaka, kolendrę, sos sriracha.
4. Na zwilżony papier ryżowy ułóż kurczaka, pozostałe składniki i zwiń go wg wskazówek na opakowaniu.
5. Spring rolls’y podaj na zimno z sosem.