House of Asia
Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze

Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze

45 min.
4 porcje
łagodne

Dziś mamy dla Was kolejny przepis na przepyszne sushi – tym razem na chrupiące futomaki z łososiem w tempurze!  Z pomocą tempury House of Asia, wykonanie go wcale nie jest trudne. Do dzieła!

4.5 / 5. Ilość głosów: 21

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 g Ryżu do sushi House of Asia
  • 6 istków nori House of Asia, przecięte w połowie w pionie
  • 120 ml octu ryżowego House of Asi
  • 150 g panierki do tempury House of Asia
  • 5 łyżek cukru 
  • 150 g polędwicy z łososia, pokrojonej
  • w paski na szerokość listków nori
  • 1 świeży ogórek, bez nasion, pokrojony
  • w 7 cm cienkie słupki
  • 6 łyżek serka śmietankowego
  • 500 ml oleju, do smażenia
  • Mata bambusowa zawinięta w folię spożywczą
  • sos sojowy Premium

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
  2. Tempurę przygotuj wcześniej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Listek Nori kładziemy pionowo na macie i układamy na nim ryż, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 cm.
  4. Przy dolnej krawędzi smarujemy ryż warstwą serka. Na nim układamy łososia i ogórka. Zwijamy delikatnie rulon.
  5. Rulon panierujemy najpierw w suchej tempurze, następnie maczamy go już w przygotowanej tempurze.
  6. W rondelku rozgrzewamy olej do 180º C. Rolon wrzucamy do rondelka i smażymy przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy go na papierowy ręcznik i przekładamy na deskę.
  7. Za pomocą ostrego noża, gotową rolkę kroimy na 5 kawałków. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym.

Tu kupisz nasze produkty