House of Asia
Chrupiący kurczak w tempurze kuchnia tajska House of Asia

Chrupiący kurczak w tempurze

25 min
2 porcje
pikantne

Sprawdźcie nasz przepis na chrupiący kurczak z sosem Sambal Oelek. Kurczaka zanurzamy w mieszance do tempury i krótko smaży na głębokim oleju, tworząc w ten sposób delikatną, pyszną otoczkę.  Gotowe danie idealnie smakuje z sosem Sambal Oelek. Ma niezwykle ostry, kwaskowaty, lekko słony smak. Dla miłośników ostrych przypraw – pozycja obowiązkowa.

4.5 / 5. Ilość głosów: 19

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 100 g Mieszanki do tempury House of Asia
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 300 g kurczaka pokrój w paski o grubości 2 cm
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • sól i pieprz do marynaty
  • 1 l oleju do smażenia

    Sos:

  • 1 łyżka Sambal oelek House of Asia
  • 2 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka zamarynuj w sosie ostrygowym z dodatkiem pieprzu, odstaw na 15 minut.
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
  3. Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.

 

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy