House of Asia
Czerwone curry z dynią House of Asia

Czerwone curry z dynią

45 min.
2 porcje
lekko pikantne
Warzywa Ryż Tajska powyżej 30 minut

Macie ochotę na rozgrzewające danie, ale nie chce Wam się stać przy „garach”? Mamy dla Was przepis idealny – rozgrzewające curry z dynią, które z robicie z 7 składników w 45 minut. Propozycja podania pochodzi od Fly me to the spoon.

4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżka pasty z czosnku lub 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1-2 łyżki bezglutenowego sosu rybnego
  • 50 g czerwonej pasty curry Kanokwan
  • 400 ml mleczka kokosowego 16-19% Kara
  • 200 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę 2 cm
  • 2 cebule pokrojone w 2 cm kostkę
  • 3 łyżki oleju

Opcjonalnie:

  • ½ szklanki tajskiej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Na patelni podsmaż pastę curry przez 2 minuty. Dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Przełóż do garnka.
  2. Na patelnię wlej ponownie olej, dodaj pokrojoną dynię, cebulę, czosnek i smaż kolejne 5 minut. Przełóż do garnka z mleczkiem kokosowym i curry. Dopraw do smaku sosem rybnym.
  3. Gotowe danie podawaj ze świeżą bazylią.

TIP: Do zupy możesz również wykorzystać inne warzywa, takie jak bataty, marchewka, korzeń selera lub pietruszki czy topinambur – będą równie smaczne.

Tu kupisz nasze produkty