House of Asia
Czerwone curry z wieprzowiną house of asia

Czerwone curry z wieprzowiną

20 minut
2 porcje
łagodne

Pyszne, aromatyczne danie z wieprzowiną to przepis dla miłośników tajskiej kuchni gotowe w 20 minut.  Pasta czerwona curry, to połączenie pikantnego czerwonego chilli oraz aromatycznych ziół i przypraw, nada Twojemu daniu ostrości oraz egzotycznego charakteru.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 2 łyżeczki pasty czerwone curry
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 liście limonki kaffir
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cukinia; pokrojona w kostkę
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczki cukru kokosowego bądź brązowego
  • 1 łyżka świeżej tajskiej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Na patelnię wlej 200 ml mleczka i dodaj czerwoną pastę curry i liście kaffiru.
  2. Dodaj mięso i całość gotuj przez 4 minuty.
  3. Dodaj warzywa gotuj kolejne 3 minuty.
  4. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, cukier kokosowy.
  5. Gotuj kilka minut, żeby mięso nie było surowe.

   Posiekaj bazylię i udekoruj

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy