House of Asia

Dorada w mleku kokosowym

20 min + 20 pieczenia
4 porcje
łagodne

Soczysta dorada pieczona w kremowym mleku kokosowym z dodatkiem pasty miso, limonki i szalotki. To danie łączy delikatność ryby z głębią azjatyckich smaków. Efektowny, a przy tym prosty sposób na rybę w nowym wydaniu!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 4 dorady; oczyszczone i umyte
  • sok z 1 limonki
  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 40 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 szalotki; pokrojone w cienkie krążki
  • 1,5 łyżki pasty miso dashi
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu; ziarna
  • 0,5 pęczka natki pietruszki sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ryby osusz i natnij w równą kratkę. Oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z limonki.
  2. Do wnętrza ryby włóż gałązki natki pietruszki.
  3. Do rondelka wlej mleko kokosowe i dodaj sos sojowy, pastę miso, pieprz. Całość zagotuj.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Ryby przełóż do głębszej blaszki wyłożonej pergaminem.
  5. Zalej ryby przygotowaną marynatą, a na wierzch ułóż krążki szalotki.
  6. Dorady piecz 18-20 minut.
  7.  Rybę podawaj polaną sosem.

Tu kupisz nasze produkty