House of Asia
Jajka faszerowane grzybami shiitake House of Asia

Jajka faszerowane grzybami Shiitake

30 min.
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Azjatycka Grzyby 15-30 minut

Podczas wielkanocnej uczty z pewnością numerem jeden są jajka. Kochamy przeróżne potrawy, z jajkami w roli głównej. Dlatego nasz szef kuchni Jarek przychodzi do Was z propozycją na jajka faszerowane grzybami shiitake, które nadadzą niesamowitego aromatu i smaku.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g grzybów shiitake w zalewie pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru, czosnku i chili 
  • 4 łyżki panierki panko
  • 4 jajka na twardo i 1 surowe
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
  2. Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.

TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.

Tu kupisz nasze produkty