House of Asia
Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung House of Asia Smyk w kuchni

Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung

20 min.
4 porcje
łagodne

Razem z Karoliną Smykwkuchni zabieramy Was w kolejną, kulinarną podróż do odkrycia chińskich smaków. Tylko spójrzcie jak łatwo i szybko przyrządzicie kurczaka w słodko-pikantnym sosem hoisin, który charakteryzuje się lekko czosnkowym aromatem. Przepis ten zrobicie zaledwie w 20 minut w domu. Zobaczcie jakie to proste.

4.8 / 5. Ilość głosów: 11

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 słoik kiełków fasoli Mung
  • 4 łyżki białego sezamu
  • 1 słoik imbiru marynowanego
  • sos sojowy ciemny
  • 1/2 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 puszka pulpy z mango QF
  • 500 g ryżu jaśminowego
  • 4 -5 sztuk udek z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 dymka
  • chilli świeże wedle uznania
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/ mąki ryżowej

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • łyżka pasty chilli
  • 2 cm świeżego imbiru

Sposób przygotowania

1. Mięso z kurczaka zamarynuj w marynacie. Dodaj 2 łyżki oleju, kiełki fasoli, 1/2 słoika imbiru i smaż w woku na wysokim ogniu. Kiedy mięso będzie gotowe, sos zagęszczamy skrobią, dodajemy dymkę, chilli.
2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. Kapustę poszatkuj, posól i ugniataj dłońmi aż puści lekko sok. Dodaj pulpę z mango, dopraw solą, dodaj chilli, dymkę i sezam.
4. Ryż wyłóż na półmisek, dodaj mięso w sosie na wierzch, podawaj z surówką.

Tu kupisz nasze produkty