House of Asia
Makaron mie z wieprzowiną w sosie teryiaki House of Asia

Makaron mie z wieprzowiną w sosie terIyaki

15 min.
2 porcje
łagodne

Sięgnij po przepis z sosem teriyaki, który idealnie nada się do marynaty do mięsa. Słodki, a zarazem delikatnie wytrawny smak sprawi, że kurczak będzie soczysty i aromatyczny.

5 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • ½ opakowania makaronu Mie
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 3 posiekane ząbki
  • 100 g sosu Tonkatsu lub Teriyaki
  • ½ łyżeczki przyprawy do kuchni japońskiej
  • 200 g wieprzowiny pokrojonej w cienki paski (np.. Łopatka lub polędwiczka)
  • 100 g różyczek z brokuła
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 pęczek posiekanej dymki
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki orzechów ziemnych

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj sos tonkatsu/teriyaki z odrobiną wody i pastą z czosnku.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż wieprzowinę. Następnie dodaj cebulę oraz różyczki z brokuła, smaż kolejne 3-4 minuty, dodaj posiekane orzechy, ugotowany makaron i całość wymieszaj z sosem.
  4. Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną dymką.

Tu kupisz nasze produkty