House of Asia
Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi

20 min.
4 porcje
lekko pikantne
Makaron Warzywa Japońska Grzyby 15-30 minut

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Ten przepis jest dla Ciebie! Połączenie makaronu, mięsa i grzybów nie tylko świetnie smakuje, ale też dodaje energii. Smacznego!

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 300 g makaronu soba
  • 435 g grzybów słomkowych przekrojonych na pół
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka pasty Nanami chili 
  • 1 mała pierś z kurczaka drobno pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżka imbiru drobno posiekanego
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • 2 łyżki dymki drobno pokrojonej

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu .
  2. Pierś z kurczaka pokrój i zamarynuj w paście chili. Odstaw na chwilę na bok.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i usmaż cebulkę, czosnek, imbir oraz chili. Dodaj kurczaka smaż przez chwile aż mięso się zarumieni.
  4. Dodaj grzyby oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem sojowym i ostrygowym. Podawaj ze świeżo pokrojoną dymką.

TIP: Zamiast świeżego czosnku możesz użyć pasty z czosnku.

Tu kupisz nasze produkty