House of Asia
Makaron udon z tofu i fasolką House of Asia

Makaron Udon z tofu i fasolką

40 min.
4 porcje
pikantne
Makaron Warzywa Tofu powyżej 30 minut

Udon to gruby, pszenny makaron pochodzący z Japonii. W połączeniu z tofu i warzywami tworzy sycące danie idealne na prosty i szybki w przygotowaniu lunch.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 300 g makaronu udon 
  • 2 łyżeczki pasty miso 
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej 
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni chińskiej
  • 2 łyżeczki sezamu prażonego
  • 150 g tofu naturalnego 
  • 1 cebula pokrojona w pióra 
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 
  • 6 pieczarek pokrojonych w cząstki 
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej ugotowanej
  • 2 papryczki chilli drobno pokrojone 
  • 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojony 
  • 2 łyżeczki oleju 

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, papryczkę chili oraz 1/3 Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj we wcześniej przygotowanym sosie.
  2. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, pieczarki oraz fasolkę. Dodaj pastę miso, pastę imbirową oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku przyprawą kuchni chińskiej.
  4. Gotowe danie podawaj ze świeżą kolendrą i sezamem.

Tu kupisz nasze produkty