House of Asia

Massaman curry z dynią i kurczakiem

30 min
1 porcje
łagodne

Aromatyczne, mocno pachnące przyprawami massaman curry to świetna baza do jesiennych dań.

4.2 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżka pasty massaman curry
  • 200 ml mleka kokosowego 5-7%
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 150 g udko z kurczaka
  • 100 g dyni hokaido
  • 0,5 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, massaman curry, sos rybny, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Rozbij udko, żeby potem mięso łatwo odchodziło od kości lub od razu oddziel udko od kości.
  3. Do gotującego się dania wrzuć mięso.
  4. Dodaj anyż, laskę cynamonu i pokrojoną w kostkę dynię.
  5. Przykryj i całość gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  6. Wyłóż do miseczki i udekoruj orzeszkami ziemnymi.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy