House of Asia
Pieczeń z indyka w czerwonym curry House of Asia

Pieczeń z indyka w czerwonym curry

95 min
3 porcje
lekko pikantne

Szukasz oryginalnego przepisu na pieczeń z indyka? Połączenie czerwonej pasty curry, sosu sojowego jasnego oraz mleczka kokosowego sprawi, że twoje danie nabierze wyrazistego i aromatycznego smaku. Smacznego!

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 kg filetu z indyka, umyty i osuszony
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania

  1. Ziarna kolendry i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu. Przesypujemy je do głębokiej miski.
  2. Do miski z przyprawami wlewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Do marynaty wkładamy filet z indyka i odstawiamy do lodówki na min. 1 h.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wyjmujemy indyka z marynaty, ale nie wylewamy jej. Obsmażamy filet z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do brytfanki.
  4. Do oleju, na którym obsmażaliśmy mięso, dodajemy pastę curry. Podsmażamy całość na małym ogniu, do uwolnienia się aromatu pasty. Wlewamy połowę marynaty. Całość mieszamy i doprowadzamy do prawie zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałą marynatę. Całość mieszamy i zalewamy filet z indyka.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Wkładamy filet z indyka do piekarnika i pieczemy go przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez 15 minut, często polewając marynatą. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy