House of Asia
pstrąg z makaronem i warzywami

Pstrąg w sosie teriyaki z warzywami i makaronem soba

30 min
2 porcje
łagodne
Ryba Makaron Warzywa Japońska 15-30 minut

Soczysty pstrąg marynowany w sosie teriyaki, podany z delikatnym makaronem soba i chrupiącymi warzywami. Prosty i szybki obiad pełen azjatyckich smaków, udekorowany sezamem i limonką.

3.9 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
  • 400 g fletu z pstrąga
  • 150 g opakowania makaronu soba
  • 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
  • 100 g brokułów, małe różyczki
  • 100 g marchewki, pokrojonejw słupki 3 cm
  • 1 łyżeczka białego sezamu, do podania
  • 1/2 limonki, do dekoracji
  • sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1.Wymieszaj sos sojowy z sosem teriyaki. W połowie sosu zamarynuj filety pstrąga i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Druga połowa zostanie do podania.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i usmaż imbir z czosnkiem, kiedy będą złociste dodaj warzywa i smaż 3 minuty. Dodaj makaron, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw.
4. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i ułóż flety skórą w dół. Smaż około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 3 minuty.
5. Podaj rybę z makaronem, sosem i cząstkami limonki, posypaną sezamem.

Tu kupisz nasze produkty