House of Asia
Ryba to tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym

Ryba to tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym

25
2 porcje
pikantne
Warzywa Tajska 15-30 minut

Czy wiecie, że gotowanie na parze jest naturalnym i zdrowym sposobem obróbki termicznej potraw? Pozwala na zachowanie pełni smaku i wartości odżywczych warzyw, ryb czy mięsa. Jest też doskonałą techniką kulinarną – nie można zepsuć potrawy. Spróbujcie naszego przepisu na aromatyczną  rybę z parowaru w zielonym curry z mleczkiem kokosowym.

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 4 łyżeczki pasty zielone curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g filetu z dorsza
  • 100 g cukinii; pokrojonej w plastry
  • oliwa
  • szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rybę natrzyj oliwą i 1 łyżeczką pasty curry. Odstaw na ok 15 min.
  2. Do dużej patelni wlej wodę, wstaw parowar i połóż rybę na papierze do pieczenia. Paruj rybę pod przykryciem ok 10-15 min w zależności od grubości filetów.
  3. W czasie parowania ryby, na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i przesmaż posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj 3 łyżeczki pasty
  4. Dodaj mleczko kokosowego i gotuj 5 min.
  5. Dodaj cukinię i gotuj kolejne 3 min.
  6. Dodaj kawałki ryby, dopraw sosem sojowym, sosem rybnym lub solą.

Podawaj z ryżem. Dla wzmocnienia ostrości posyp świeżym chili.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy