House of Asia
Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu Gotuj z Diego House of Asia

Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu

30 min.
2 porcje
łagodne

Gotuj z Diego tym razem przygotował dla Was przepysznie chrupiące tofu skąpane w słodko-kwaśnym sosie. Sos zrobił na bazie soku z pomarańczy, pasty z imbiru, sambal oelek i sosu sojowego – to brzmi i smakuje naprawdę zachwycająco, wyraziście i pysznie.

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 4 łyżki kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka sambal oelek lub 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru
  • 200 suchego ryżu jaśminowego
  • 1 kostka tofu
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1 średnia marchewka
  • 200 ml świeżo wycenianego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • prażony sezam
  • kolendra

Sposób przygotowania

  1. Odmierz porcję ryżu i wsyp do wrzątku, w proporcji: 1:1,3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
  2. Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w regularną kostkę i obtaczamy w mieszance skrobi ziemniaczanej i soli. Smażymy na złoto na głębokim oleju.Pamiętaj, by zachować przestrzeń między kostkami tofu, lubią się sklejać.
  3. Na patelnie wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, pastę z imbiru, sambal oelek i sos sojowy. Całość gotujemy ok. 5 min, aż znacznie zmniejszy swoją objętość.
  4. Usmażone tofu wrzucamy do sosu, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć i oblepić tofu oraz warzywa.
  5. Na talerz wykładamy ryż, lepkie słodko kwaśne tofu i całość dekorujemy prażonym sezamem i kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty